We are sorry that you couldn't find the product you were looking for.
Do you want machine dealers to reach you by creating a request?
Your request will be forwarded to the machine dealers and they will return to you.
Do you want machine dealers to reach you by creating a request?
Your request will be forwarded to the machine dealers and they will return to you.
BORU BÜKME MAKİNASI NEDİR?
Boru bükme, yapılacak işin gereksinimlerine göre uygun, farklı çap ve kesitteki borunun veya profilin şekillendirilmesinde kullanılan yöntemdir. Bu yöntem demir, alüminyum, titanyum, çelik ve bunun gibi madenlerden oluşan malzemeler için geçerlidir. Boru bükme makine çeşitleri; alüminyum boru bükme makinası, bakır boru bükme makinası, demir boru bükme makinası, krom boru bükme makinası, paslanmaz çelik boru bükme makinası, plastik boru bükme makinası, pvc boru bükme makinası, kurşun boru bükme makinası, hidrolik boru bükme makinası, cnc boru bükme makinası, otomatik boru bükme makinası, malafasız boru bükme makinası, malafalı boru bükme makinası, çift kafa boru bükme makinası, doğalgaz boru bükme makinası, eksoz boru bükme makinası, küpeşte boru bükme makinası, kare paslanmaz boru bükme makinası, elektrikli boru bükme makinası, motorlu boru bükme makinası, redüktörlü boru bükme makinası, mekanik boru bükme makinası, manuel hidrolik boru bükme makinası, kollu boru bükme makinası, boru ağzı bükme makinası, ince boru bükme makinası, soğuk boru bükme makinası, manuel sera boru bükme makinası, pistonlu boru bükme makinası, üç kafa (üç top) boru bükme makinası , çift kafa boru bükme makinası, silindir boru bükme makinası, küçük boru bükme makinası, portatif boru bükme makinası, yatay boru bükme makinası olarak sıralanabilir.
Boru Bükme Makinası Hangi Alanlarda Kullanılır?
Günümüzde kullandığımız neredeyse her eşyada bükülmüş tel ya da bir metal vardır bundan dolayı boru bükmenin imalat aşamasında birden fazla alanda kullanılması gerektiği anlaşılabilir. Evlerimizde masa, sandalyeler vb. otomobillerimizde ise koltuk iskeleti ve motor parçaları yapımında, denizcilik sektöründe, uçak sanayinde ağır sanayiden küçük esnafın işlerine kadar ve daha birçok alanda boru bükme teknikleri kullanılmaktadır. Her bir sektör için farklı çap ve kesitte boru bükümüne ihtiyaç duyulur. Günümüzde boru bükme teknolojisi giderek gelişmesi ile birlikte birçok alanda boru bükme makinaları işleri kolaylaştırır. Boru bükme makinaları sayesinde daha kısa zamanda daha düşük maliyetle bu işlemler gerçekleştirilebilir. Borunun kullanıldığı tüm alanlarda boru bükme makinaları üretim aşamasında vazgeçilmezdir. Yapılacak işe uygun makine tercihi yanlış yapılırsa boru veya profile istenilen şekil verilmesi zorlaşır, iç ve dış çatlaklar oluşabilir ve bu durum boruda olması istenmeyen bir durumdur. Boru makinalarının sektörde yaygın olarak bükülen borunun çapına göre de kategorilendirmesi mevcuttur, bu kategoriler; 2inç, 3inç , 4inç, 5inç, 6inç, 8inç, 12inç , 16 lık , 19 luk, 35'lik, 38 lik, 50 lik, 60 lık, 80 lik, 90 lık boru bükme makinasıdır. (2”, 3”, 4”, 5”, 6”, 8”, 12”, 16”, 19”, 35”, 38”,50”,60”,80” ve 90” boru bükme makinası)
Boru Bükme Metotları
Çok farklı metotlar boru bükme işleminde kullanılabilir. Bükme işlemi için en uygun bükme metodunu seçmek malzemenin cinsine ve hangi bükme şeklinin verilmek istendiğine bağlıdır. En çok kullanılan bükme çeşitleri;
*Malafalı bükmede boruyu bükmek için yerleştirdikten sonra bükme kalıbı ile çeneler boruyu kavrar. Bükme kalıbı üzerinde boru, kalıbın yarıçapı kadar bükülür. Eğer malafalı bükme kullanılırsa daha kaliteli ve daha ince, küçük yarıçapa sahip bükmelerde daha iyi sonuç elde edilir.
Boruların çeşidine göre farklı malafalı boru bükme makinaları vardır. Borunun et kalınlığına, kıvrılması istenen Radius derecesine, üretimin azlığına çokluğuna göre farklı makinalar tercih edilebilir. Kıvrılmak istenen boru nasıl bir makinada kıvrılabilir sorusunun yanıtını bulmak için malafalı boru bükme makinalarının bazı çeşitleri ve kısa açıklamaları şöyledir;
1.Manuel Yarı Otomatik Boru- Profil Bükme Makinası
Yarı otomatik bir makine olduğundan günde 25-50 arasında boru kıvrılacaksa bu makina tercih edilebilir. Borunun kıvrılması motor ile sağlanıyor olsa da kullanımı esnasında operatör yardımı gerekiyor (eksen değiştirilmesinde vs.). Maliyeti çok yüksek bir makine değildir. Bu makinaya en basit malafalı boru bükme makinası diyebiliriz.
2.Hidrolik Sıkma Boru- Profil Bükme Makinası
Manuel yarı otomatik boru- profil bükme makinasından farklı olarak tek pistonlu hidrolik bir sistem ilavesi vardır ve otomasyon sistemi değiştirilmiştir. Maliyet olarak biraz daha fazladır. Çok fazla boru üretimi yapılan yerlerde tercih sebebidir. Boruyu bükmek için bir operatöre ihtiyaç duyulmaz. Boruyu sıkıp kıvırma işini hidrolik yapar.
3.PLC Kontrol Dijital Dereceli Boru- Profil Bükme Makinası
Çift pistonlu bir makinadır. Hidrolik sıkmanın dışında arkada hidrolik malafası vardır. İnce etli borular kıvırılacağı zaman sabit malafayla kıvırma zor olur. Bazen malafa boruya sıkışabilir. Böyle durumda arkadaki hidrolik sistem devreye girer ve bükümden sonra malafa kendini borunun içinden çıkartır yani malzemeyi serbest bırakmış olur.
4.CNC Kontrollü Boru- Profil Bükme Makinası
CNC Kontrollü Boru- Profil Bükme Makinası bükme işlemini diğerlerinden farklı olarak, girilen kodlanmış bilgi sayesinde otomatik yapar. CNC kontrollü boru- profil bükme makinasının boruları bükmesi için gerekli koordinat ve ölçülerin girildiği bir yazılımı vardır. Bu yazılım sayesinde istenilen koordinat ve dereceler girilerek bükülmek istenen boru-profilin makine tarafında bükülmesi sağlanır.
*Sıkıştırma bükme malafalı bükmeye benzer özelliklere sahiptir. Bükme kalıbından ve çene sisteminden oluşur. Kayan bir parçası da vardır. Bükme yarıçapını belirlemek için kullanılır.
*El ile bükme insan güncüyle bu işlem yapılır. İnsan gücüyle yapıldığından ekonomiktir fakat üretim hızı, kalitesi ve tekrarlanabilirliği azdır.
*Pres bükme bu bükme çeşidinde boru yerleştirildikten sonra bükme yarıçapı yarıçap bloğuna karşılık gelen iki karşılayıcının ayarlanmasıyla belirlenir. Yarıçap bloğu manuel ya da hidrolik olarak kumanda sistemi ile çalıştırılabilir. Bu bükme yönteminde boru içten desteklenmez. Bükme geniş bükme yarıçapını elde etmek için kullanılır.
*Yarı otomatik bükme (Hidrolik bükme) makinası, sıhhi tesisat işleri için gerekli olan boru bükme işlerine uygundur. Hidrolik düzenek insan gücü ile çalıştığı için şantiyede kullanımı daha uygundur. Aparat üzerinde genellikle parmak cinsinden boru çaplarına uygun dişi ve erkek kalıpları mevcuttur. Bu kalıplar aracılığıyla borular belli büküm yarıçaplarında 90 dereceye ye kadar bükülebilir. Boru bükme makinaları mekanik, hidrolik ve elektrikli olarak üç şekilde imal edilmiştir. Her yere taşınabilmesi kolay olduğu için sıkça kullanılmaktadır. Özellikle tesisatçıların soğuk bükümlerde kullandığı bir makinadır. Bu boru büküm makinaları yağ basıncı ile çalışır.15-80 mm çapları arasındaki boruları belirlenen açıda bükebilirler. Fakat 25 mm den büyük çaptaki boruların bükümlerinden daha iyi sonuç almak için içine kum doldurulması iyi olur.
Hidrolik bükme makinalarının avantajları; operatör becerisine ihtiyacın az oluşu, büyük miktarlara uygun olması ve zor uygulamalar için yeterli olmasıdır.
*CNC bükme makineleri diğer yöntemlerle benzer şekilde çalışır. Farkı servo sürücüler, eğri ve eğri yüzeyi arasındaki mesafeyi ölçer. Bu makinada taşıyıcı sistem standart olarak bulunur. Bükme aparatı hareketi, bükme açısını, işlem sırasını, parçanın konumunu ve diğer parçalar bilgisayar tarafından otomatik olarak kontrol edilir. Operatör makineye boruyu yerleştirir, başlama düğmesine basar, makine boruyu büker, operatör boruyu makineden çeker ve tekrar aynı işlemler gerçekleştirilir.
Bükülmek istenen boruların üç boyutlu tasarımı hazırlanarak bilgisayara yüklenir. Gereken komutlar verilip çalıştırılır. CNC boru bükme makineleri genellikle hassas bükümlerin yapılmasında kullanılır aynı parçayı değişik açı ve ölçülerde bükebilir. Daha fazla seri üretim yapan fabrikalarda parça imalatı için kullanılır.
CNC boru bükme işleminin avantajlarını; maksimum kesinlik ve tekrarlanabilir olması, Üretim sırasında operatörün etkisinin az olması, yüksek derecede kontrollü olması, hızlı değiştirme yapılabilmesi, çok yönlü olması olarak sıralayabiliriz.
CNC boru bükme işleminin dezavantajları; sermayesinin masraflı olması, operatörün uygun bilgisayar programını bilmesinin gerekmesi, su hava ve uygulanabilir elektrik enerjisine geresinim duyulması olarak sıralayabiliriz.
*Profil ve boru kıvırma makinesi(3 toplu silindir bükme) Merdaneler üçgen şeklinde dizilip, üst merdane yukarı ve aşağı doğru üst merdane ayar kolu sayesinde bükülecek malzeme için gereken pozisyona getirilerek ayarlanabilir. Alt merdaneler motor tahrikli olup ileri-geri hareket etmesini sağlayan kontrol paneli ile çalıştırılır. Profil bükme makinesi sayesinde kavis şeklindeki bükümler yapılmaktadır
Makinelerde Boru Bükmede Dikkat Edilecek Hususlar:
- Malafalı boru bükme makinasında büküm yapılırken büküm kalıbının çapına ve büküm açısına göre borunun boyunda kısalmalar oluşabilir. Sürtünmeyi en aza indirmek için malafa yağlanmalıdır.
- Dikişli boruların bükme işlemi yapılırken dikiş yeri nötr eksen üzerine getirilmelidir.
- Hidrolik boru büküm makinesi ile çalışma yaparken bükülecek kısma işaret konulmalı, açı şekli tebeşir ile yere çizilmeli ve birbirine paralel bükümler için boru aynı eksende tutulmalıdır.
- CNC mandreli bükme makinesini gerekli teknik bilgiye sahip kişiler kullanmalıdır.
- Büküm yapılan alandan belli bir mesafe uzaklıkta durulmalıdır, aksi durumda dönen boru çarparak iş kazalarına sebep olabilir.
- Kalıp değişimi sonrasında makinenin temizliği yapılmalı ve eski haline getirilmelidir.
Boru Bükme Makinaları Markaları ve Üreten Firmalar
- Lante Mühendislik
- Varmak Makine
- EÇTS Makine
- Hüdaş Makine
- Cansa Makina
- Hamme Makine
- Doğtaş Makine
- Dural Makine
- Haksan Makine
- Çağlayan Makine
- Bikoexport
- Enka Makine
- Agrinn Makine
- Liv Makine
- BTS Makine
- Şafak Makine
- Rems Makine
- YLM Makine
- Sera Makine
- Ostaş Makine
SIFIR ve 2.EL Boru Bükme Makinalarının Fiyatları
Boru bükme makinalarının büktüğü borunun çapına ve boru bükme makinasının imal edildiği malzemeye ve kullandığı teknolojiye göre fiyatları değişiklik gösterebilir. Boru bükme makinası ya da boru büküm makinası satın alınmak istendiğinde tüm alıcılar, sıfır boru bükme makinası fiyatlarını, 2.el boru bükme makinası fiyatlarını , ikinci el sahibinden satılık boru bükme makinası fiyatlarını karşılaştırmak durumundadır. Bu boru bükme makinası fiyatı karşılaştırmasında makinecim.com, sahibinden.com vb. web portallerinde kolaylıkla yapılabilir.