Martin Luther ve Tartışmaları
Martin Luther ve Tartışmaları Luther

 

 

Inledning:

 

Martin Luther hade inte tänkt att skapa den protestantiska kyrkan. Hur kom det säg att han ändå gjorde det ???

 

 

Faktadel:

 

Martin Luther föddes 1483 i Tyskland med sina kristna föräldrar som ofta gick till kyrkan. Detta ledde till att Luther fick kontakt med kyrkan redan i tidig ålder.

Luther försökte leva som en riktig kristen skulle göra för han trodde väldigt mycket på djävulen, troll och häxor. Luther trodde att om man inte skötte sig så blev gud missnöjd med än och skickade än raka vägen till helvetet.

 

En dag när Luther var ute och gick så slog en blixt ner i marken alldeles intill honom. I sin förfäran om att mista livet ropade han till Anna som är ett helgon : ”Hjälp mig heliga Anna så lovar jag att jag ska bli munk”. Han klarade sig med en stukad fot. Luther var väldigt fast besluten om att hålla sitt löfte till heliga Anna att han gick raka vägen till närmsta kloster och frågade om han fick bli munk. När Luther berättade för sin far så bad pappan honom att gå tillbaka till universitetet och studera. Men Luther gav inte efter utan blev godkänd och började sedan som munk. Han bad till Gud, fastade och  studerade. Luther var ivrigare, flitigare och allvarligare på sin uppgift än någon annan munk.

 

År 1512 blev han utnämnd till professor vid universitetet i Wittenberg. Men Luther ville leva kvar i klostret och leva som en munk.

 

Luther undervisade om bibeln och kristen tro för studenterna. Han plågades själv av att han kände att Gud inte var nöjd med honom.

En dag när Luther läste Paulus brev till romarna förstod han plötsligt att en människa inte kan bli frälst genom att vara from och göra goda gärningar.

”Även den frommaste människan är en syndig stackare som inte är värdig att komma till paradiset”. Luther resonerade på så sätt så at han trodde att genom tron blir människan frälst från synden och djävulen. Detta blev hans stora upptäckt och det var grunden till den protestantiska kyrkan.

 

Vid den här tidpunkten byggdes den nya Peterskyrkan i rom och det var väldigt dåligt med pengar så kyrkan startade att sälja så kallade Avlatsbrev till folket. Avlatsbrevet gjorde så att människor som syndat blev fria från alla synder. Detta gjorde Luther väldigt upprörd och han skrev ned 95 st teser på en lapp som han sedan till allas förvåning spikar upp på en kyrkodörr. Det hade aldrig varit någon som vågat göra så här förut men som stöttade Luther. Påven började att bli orolig eftersom allt fler hängde på Luther. Därför så skickar han en bulla till Luther. Luther blev ännu argare och gjorde upp en brasa utanför statsmuren där han sedan eldade upp bullan. Påven ville heller inte ge sig utan skickade en ny bulla där det stod att Luther var bannlyst och utestängd från kyrkan.

 

År 1521 blir Luther kallad till en riksdag i staden Worms. Luther tror sig kunna övertala påven och kyrkan så han startar sin resa trots många varningar. Väll i riksdagen så säger Luther att ”om ni kan bevisa att jag gör fel med bibelns hjälp så ska jag sluta, men det kan ni inte!”. Och det kunde dom inte heller utan påven utsåg Luther till fredlös vilket betyder att vem som helst får döda honom utan att bli straffad.

På vägen hem blir Luther bortrövad av några maskerade riddare. Vad ingen visste var att rövaren var Luther vän, fursten Fredrik den vise som hade tagit med sig honom till sitt slott Wartburg. Ryktet spreds och vänner och anhöriga sörjde.

 

En dag dök Luther upp i staden Wittenberg och glädjen blev mycket stor. Han var fortfarande bannlyst från den Katolska kyrkan och han var fortfarande fredlös.

 

 

Diskussion:

 

När Luther kom tillbaka så kunde han inte bli en medlem av den Katolska kyrkan igen eftersom han var bannlyst men han ville fortfarande lära ut sin lära så att andra människor förstod och i bästa fall ändra sina dagliga vanor så att dom följde Luthers tro. Detta ledde till att Luther bildade den evangelisk-lutherska kyrkan. Han fick snabbt många anhängare och det var många t. Ex tyska furstar som ville han mer makt jämfört med Påven och bönder och hantverkare som krävde större religiös frihet.

Luther blev ledare för sin nya kyrka och utformade kyrkans lära, gudstjänsterna och organisationen. Efter ett tag började an kalla kyrkan for den protestantiska kyrkan eftersom man protesterade mot katolska kyrkan.

 

 

Sammanfattning:

 

Jag har kommit fram till att Luther skapade kyrkan dels för att han var bannlyst från den katolska kyrkan och dels för att han hade en annan uppfattning än dom andra kyrkorna vad gäller hur man kommer till paradiset / hur man blir frälst. Eftersom han hade så många anhängare och så många som stöttade honom så hjälpte väll det honom lite på traven.

ÜÇKAR SÜT GIDA VE ZİRAİ ÜRÜN. SAN. VE TİC.LTD. ŞTİ.Kapat